Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
info groep 5
21 mars 2013

woensdag 20 maart 2013

Beste ouders,

zo te horen hadden alle kinderen een fijne vakantie. We vlogen er meteen in met een dicteetje. Het inoefenen van woordjes met open en gesloten lettergrepen, korte en lange klanken en medeklinkerverdubbeling is noodzakelijk. Dus eerst een bordschema met de regels nog even op het bord genoteerd. Dan verbeteren de kinderen hun eigen werkje. Zo ervaren zij zelf of ze de regels correct hebben toegepast. En of ze nog veel fouten maken.

Daarna brachten enkele kinderen hun zelfgeschreven paas/lentegedichtjes voor de groep. Rijmen lukt al aardig bij de meeste kinderen.

Nadien een leestempotest. Nu we stilaan naar de derde trimester stevenen, moet het technisch lezen op een niveau zijn dat toelaat te focussen op de inhoud. Dit doel is nog niet bereikt bij elk kind. De tekst "Kom je ook uit een ei" moet toelaten thuis te trainen op correctheid, snelheid en inhoud. Vandaar de opdracht het verhaal opnieuw en opnieuw luidop te lezen. De resultaten van de leestest kunt u reeds vooraf komen opvragen. Jullie hoeven hiervoor niet te wachten tot het tweede rapport wordt uitgedeeld. Liefst voor of meteen na de les. We werken nog voort aan de structuur en de verhaallijn. 

We bespraken eveneens de opbouw van een pop-up kaart, die het verhaal moet visualiseren.

De kinderen werden nadien nog verwend met een echte poppenkastvoorstelling. Eline is erin geslaagd met een eenvoudig maar mooi kastje het verhaal te brengen dat alle kinderen deed genieten. De afwas doen of dieven vangen ? Meerdere stemmetjes en handpoppenwissel, groot en klein was vol bewondering voor deze prestatie die de volgende weken herhaald wordt. Een kans die we aangrijpen om ook de kinderen nog te leren hoe je een dialoog schrijft en personages neerzet. Vandaar de vraag voor een zelf gekozen sprookje of verhaaltje als huistaak.

Prettige week nog, Marieleen

 

Publicité
Publicité
Commentaires
info groep 5
Publicité
Archives
Publicité